Tips redaksjonen
15.03.2009

Først ute med pølser for allergikere

Kjøttprodusenten Finsbråten skal satse på en ny serie med gluten- og laktosefrie kjøttprodukter i 2009. Norsk Cøliakiforening hilser de nye produktene velkommen.
– Det er veldig bra at det kommer flere glutenfrie blandingsprodukter innenfor kjøtt- og kjøttpålegg i butikkhyllene.
Vi som har cøliaki, kan spise rene kjøttprodukter, for eksempel skinkepålegg som er uten tilleggsstoffer, men ikke blandingsprodukter med gluten.
At sortimentet utvides setter vi pris på, sier nestleder Anne Karin Gundersen i Norsk Cøliakiforening (NCF).


Etterspørsel
Finsbråten har mottatt mange henvendelser fra kunder som ønsker seg et bedre utvalg av gluten- og laktosefrie kjøttprodukter i butikkhyllene.

– Vi vet at laktoseintoleranse er økende, og derfor har vi stor tro på at våre produkter har et marked i den norske befolkningen, sier marketingsjef Jan-Arne Finsbråten hos kjøttprodusenten Finsbråten.

De nye kjøttproduktene fra Finsbråten i Eidsvoll lanseres under navnet "Mersmak".


– Dårlig næringsopptak

– Cøliaki er en tilstand der kroppen reagerer på gluten i maten man spiser, i tarmen skjer en betennelsesreaksjon og næringsopptaket blir dårlig.
Med glutenfri diett vil symptomene etter hvert bli borte, sier professor dr. med.
Trond Halstensen ved institutt for oralbiologi på Universitetet i Oslo.

– I følge undersøkelser fra Sverige og Finland har 1 til 3 prosent av befolkningen cøliaki.
Vi antar derfor at minst 1 prosent av befolkningen i Norge har cøliaki, selv om vi bare har diagnostisert 1/5 av dem, sier han.

Halstensen hilser nye glutenfrie kjøttprodukter velkommen, men sier at det er viktig med gode rutiner i produksjonen.

– For at det ikke skal oppstå forurensninger i produksjonen er det viktig å ha gode rutiner, sier han.


Mindre tilgjengelig i distriktene
Anne Karin Gundersen i NCF forteller at tilgangen på spesialprodukter er bra i de større byene, men fra medlemmer i distriktene får foreningen opplysninger om at tilgangen er noe dårlige.

– Dette kan muligens skyldes at spesialprodukter er noe dyrere, og at butikkene kvier seg for å bestille disse produktene.
Derfor er det positivt at det nå kommer produkter som er gluten- og laktosefrie som standard for alle, sier hun.


Mindre salt og fett

De nye gluten- og laktosefrie kjøttproduktene fra Finsbråten har også tilleggsverdier som mindre salt og mindre fett.

– Mange av oss ønsker å redusere saltinnholdet i den maten vi spiser daglig. Når vi ser på resultatet våre pølsemakere har fått til, er vi veldig fornøyde.
Vi har redusert saltinnholdet i form av natriumklorid med 35 prosent, ved at noe av saltet er byttet ut med kaliumklorid.
Pølsene i den nye Mersmak-serien inneholder i tillegg bare 9 prosent fett, opplyser Jan-Arne

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1