Tips redaksjonen
10.02.2009

Nøkkelhullmerking til våren

Nordiske myndigheter er enige om kriteriene for et felles nordisk nøkkelhullsmerke.
EU-kommisjonen vil behandle saken i slutten av april. Dermed kan de nye reglene tre i kraft i mai 2009. Mange kjøttprodukter vil kunne bruke nøkkelhullmerket.

Nøkkelhullet er et symbol som skal hjelpe forbrukerne til å gjøre sunnere valg når de kjøper mat.
Merket setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor bestemte matvaregrupper. Merkeordningen er frivillig.

For kjøttbransjen vil det først og fremst være kravet til 10 prosent fett for å kunne bruke merket som vil være relevant i denne omgang.

Det er en mengde kjøttprodukter som allerede i dag vil kvalifisere for å bruke nøkkelhullet. 

Rent kjøtt som biffer og svinefilet, karbonadedeig og mager kjøttdeig av svin vil vanligvis ha mindre enn 10 prosent fett.
Vanlig kjøttdeig har rundt 14 prosent fett, men senker man denne andelen til 10 prosent, kan også hverdagskjøttdeigen ha mulighet til å bruke det nye sunnhetsmerket innenfor sin kategori.

Nøkkelhullet setter altså krav kjøttbransjen kan møte. Helsedirektoratet og Mattilsynet håper at Nøkkelhullet vil stimulere til produktutvikling av matvarer med mindre fett, sukker og salt og mer kostfiber.

Signalene fra myndighetene er at man i fremtidige revisjoner av kriteriene for å kunne bruket nøkkelhullet også vil skjerpe kravene til både salt og fettsyresammensetning.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1