Tips redaksjonen
10.02.2009

Hvem og hva definerer hva som er "grønt" innenfor IT?

Å merke produkter som Energy Star-konforme er en god start for å oppmuntre bedrifter til å legge om kursen i en "grønnere" retning, men systemet har også mange ulemper og kan ikke brukes i seg selv som en måler for energiforbruket eller energieffektiviteten til et produkt.

En 13-tommers og en 42-tommers dataskjerm kan begge være Energy Star-merket, men 42-tommeren bruker langt mer energi enn den mindre skjermen.

Hvor mye energi som brukes, avhenger også i høy grad av hva brukeren gjør med datamaskinen eller utstyret, for eksempel kan en bruker spare langt mer energi ved å slå av strømmen til en ikke-Energy Star-merket datamaskin eller utstyrsenhet når den ikke er i bruk, enn ved å la en konform komponent stå på over natten.

Ensidig fokus på klassifiseringer som Energy Star for å redusere virksomhetens CO2-avtrykk kan derfor gi brukeren en falsk følelse av å redde planeten

A–G-rangering bedre.
En av de beste måtene å klassifisere produkters energiforbruk på er å bruke rangeringssystemet A-G, som brukes for kjøleskap og frysere.

Kjøleskap er storforbrukere av energi, ettersom de går konstant, så det er viktig å finne en energiøkonomisk modell.
På grunn av mange forbedringer fra produsenter er de fleste modeller nå langt mer energiøkonomiske enn før, med energiklasser som A++ eller A+*.

Til sammenligning er Energy Star-merkingen nærmest litt primitiv, da den sier "ja, dette produktet overholder Energy Star", eller "nei, det gjør det ikke". Men hvor energiøkonomisk er ja?

Strategien til Allied Telesis
Allied Telesis’ strategi for 2009 er å gjøre sine produkter så energiøkonomiske som mulig. Produsenten benytter høyeffektive strømforsyninger på 80–85 % av sine produkter.

Den "grønne" produktserien har en unik ECO-bryter, som er en strømbryter som svitsjer produktet til lavenergimodus ved å slå av LED-er og andre ikke-essensielle funksjoner.

Det er ingen grunn til at LED-lamper skal lyse permanent. Selv om hver lampe bruker ganske lite strøm, blir det fort store tall når du tenker på hvor mange millioner LED-lamper det finnes der ute.

Fornuftige konstruksjoner
Å utvikle produkter som i sannhet er "grønne" involverer ikke fancy funksjonsutvidelser eller energiklassifiseringer; det krever bare fornuftig konstruksjon fra bunnen av.

Allied Telesis undersøker hvordan strøm kan spares ved intelligent redesign og omkonstruksjon av produktene. For eksempel er den innvendige viften i den nyeste serien av ECO-svitsjer mye mindre. Dette medfører flere fordeler: En normalstor vifte krever mer strøm for å dreie viftebladene, den skaper også mer støy og er mer defektutsatt enn mange andre interne komponenter.

AT-9000/28, blant de andre nye produktene, inneholder bare en enkelt intern vifte på hovedkortet, som kjører nærmest lydløst. Svitsjen bruker den nyeste høytetthets-, lavgeometrisilikon, som sikrer færre komponenter som rent faktisk bruker mindre strøm.

Når den er forbundet med en Ethernet-kabel, detekterer enheten kabellengder og reduserer kraften som sendes via kortere kabellengder.

AT-9000/28 har en høyeffektiv, 83 % intern strømforsyning som reduserer varmeutviklingen samtidig som den gjør produktet mer energiøkonomisk.

I fremtiden vil virksomheter møte økende kommersielt trykk og sterkere økonomikrav, så de vil naturlig fokusere på mengden av energi de bruker gjennom datasentraler og store nettverkssystemet.

Derfor tar Allied Telesis sine produkter systematisk "tilbake til tegnebrettet" for å omkonstruere dem fra bunnen av og sikre at enhver komponent er så energiøkonomisk som råd er.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1