Tips redaksjonen
10.02.2009

Sletter ikke gamle filer

Datamaskinene våre er fulle av gamle filer som presser lagringskapasiteten, mener ekspertene. Nå oppfordrer de til en skikkelig ryddesjau.

– Undersøkelser vi har gjort, viser at norske bedrifter nå bruker ti ganger så mye diskplass til lagring som for fem–seks år siden, sier Ivar Rusten, leder for produktutvikling i Ikomm.

Selskapet håndterer IT-drift og systemløsninger for en rekke kommuner og bedrifter og har god oversikt over kundenes datavaner.

– Blant annet ser vi at 42 prosent av de lagrede datafilene ikke har vært åpnet og brukt de siste tre månedene. 30 prosent har ikke vært brukt det siste halvåret en gang, sier Rusten.

Vanlig standard for Ikomms kunder er 200 megabyte mailboks og 100 megabyte filområde per bruker.

– Det tilsvarer om lag 200 000 dokumentsider og burde være mer enn rikelig for de aller fleste. Likevel ser vi at den ledige diskplassen skrumper inn, sier Rusten.
Han oppfordrer både virksomheter og private brukere til å gå igjennom lagrede filer et par ganger i året for å rydde og kaste.

– Blant annet bør de se etter filer som er lagret flere ganger, og slette kopiene. Vi ser massevis av eksempler på slik dobbeltlagring, sier Rusten.

– Når man ikke rydder og kaster, blir det vanskeligere å finne igjen dokumenter, og IT-driften blir dyrere på grunn av økt behov for diskplass. Dessuten jobber systemene tregere, sier Ivar Rusten i Ikomm.


Skjuler rotet

Også Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge, tror mange trenger bedre rutiner for å begrense datamengden.

– Med elektronisk lagring blir rot mindre synlig enn det var da alt fantes på papir. Men det er like fullt rot, og det går ut over effektiviteten, sier Hoff.
God orden i elektroniske dokumentarkiv er viktig også for datasikkerheten, mener han.
– Lagring er riktig nok blitt veldig billig etter hvert, men folk bør likevel være kritiske til hva de oppbevarer, kopierer og videresender, sier Per Morten Hoff.
Han tror en betydelig mengde elektronisk informasjon får en langt videre distribusjon enn ønskelig.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1