Tips redaksjonen
10.02.2009

Ny teknikk beskytter livlinen ved fall over kanter

For å forhindre ulykker som oppstår når livlinen slites av mot en kant, lanserer Miller by Sperian nyutviklet fallsikringsutstyr som produseres ved hjelp av en helt ny teknikk.
Livlinen kles med en beskyttende "strømpe" – laget av vev – som motstår belastningen på linen dersom fall skjer over en kant.

En line som slites av mot en kant, utgjør et stort risikomoment ved arbeid i store høyder.
Den tyske fagforeningen Berufsgenossenschaft testet 169 fallsikringsanordninger ved fall over en kant. 80 prosent klarte ikke belastningen.


Strømpe av vev

En nyutviklet teknikk som innebærer at livlinen kles med en beskyttende strømpe av vev, gjør at linen motstår belastningen som oppstår, når den treffer en kant.

Ideen kommer fra tekstilindustrien, der utviklingsingeniørene fra Miller by Sperian fant en hybridtråd med kjerne av materialet POY. Materialet kombinerer høy elastisitet med stor bruddmotstand. Dette sørger for at veven klarer store påkjenninger.

– De nye produktene øker sikkerheten betydelig for alle som jobber i store høyder, sier Jan Erik Sannerud, spesialist på personlig fallsikring ved Sperian Protection Nordic AB.
Det betyr mye å fjerne en ekstra grunn til bekymring når man arbeider høyt oppe på et tak eller i en høy mast, forklarer han.

Miller by Sperian lanserer nå et helt nytt sortiment som tåler fall over kanter. Produktene er testet i henhold til en metode som er utformet av VG11, en europeisk arbeidsgruppe som særlig ser på bruken av personlig fallsikringsutstyr i nærheten av kanter.
Definisjonen på en kant er at vinkelen på kanten er maksimalt 90 grader mens radiusen maksimalt er på 0,5 mm.


Elastisk falldemperline reduserer kreftene ved fall

Det første produktet fra Miller by Sperian med den nye "kanttestede" strømpen er Manyard elastisk falldemperline.
Den er aktuell ved arbeid på stillas, i industrien og i master.

Linen oppfyller kravene i henhold til EN 355:2002 og den kommende EN 354-standarden, som gjelder testmetoder for belastning av liner over kant.

Manyard har integrert falldemping i selve linen og markering for hvordan koblingstykkende (karabin/stillaskrok) skal festes. Elastisiteten reduserer dessuten risikoen for å snuble i linen eller at denne hekter seg fast.


Ny klatreline for arbeid i master

Miller by Sperian lanserer også en helt ny klatreline med kjernemanteltau. Linen er utstyrt med ekstern falldemperpakke og det nye vevmaterialet som er testet for belastning over kanter.
Ved hjelp av to stillaskroker kan brukeren kople med et sikkert grep.

Den Y-formede linen er spesielt konstruert for arbeid i master siden den sikrer kontinuerlig forankring ved forflytning rundt i masten.

Linen anbefales også for arbeid innenfor industri, bygg, transport og andre områder. Den er sertifisert etter EN 355:2002 og oppfyller kravene i henhold til den kommende EN 354-standarden, som gjelder testmetoder for belastning av liner over kant.


Fallblokk med hurtigvirkende brems

Scorpion er en fallblokk med en maksimal arbeidslengde på 2,8 meter. Vevbåndsblokken har en hurtigvirkende bremsemekanisme som begrenser et fritt fall til bare noen centimeter.

Sikkerhetsblokken består av rustfrie komponenter og er omgitt av solid nylon. Scorpion er EN 355:2002-sertifisert og oppfyller kravene i henhold til den kommende EN 354-standarden, som gjelder testmetoder for belastning av liner over kant.


Europeisk samarbeid

Den europeiske arbeidsgruppen VG11 (Vertical Group 11) ble dannet spesielt med tanke på å utvikle bedre testmetoder for hvordan fallsikringsutstyr skal testes ved fall mot/over kanter.

– Siden Miller by Sperian er ledende innen fallsikring, var det naturlig å delta i arbeidsgruppen med vår ekspertise, sier Jan Erik Sannerud.

Arbeidsgruppen skal fremme kommunikasjon og samarbeid mellom ulike testinstitutter og sertifiseringsmyndigheter i Europa.
Målet er å minske inkonsekvenser som kan oppstå, særlig der produktstandardene inneholder enkelte uklarheter.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1