Meny
10.02.2009

Dramatisk reduksjon av atomavfall

Hvis man blander thorium og uran i kjernekraftreaktoren og gjenvinner uranet etterpå, kan avfallet med langlivete radioaktive stoffer reduseres betraktelig.
Sunniva Rose ved Senter for akseleratorbasert forskning og energifysikk (SAFE) på Universitetet i Oslo har beregnet at omfanget av de langlivete radioaktive stoffene i dagens konvensjonelle kjernekraftverk kan reduseres betraktelig om man blander thorium og uran og gjenvinner uranet fra det brukte brenselet.

Hun er den eneste i landet som tar utdanning i bruk av thorium i konvensjonelle kjernekraftverk og er nettopp kommet tilbake fra et forskningsopphold i reaktorfysikk ved Institut de Physique Nucléaire utenfor Paris.

Sunniva Rose har undersøkt hva som skjer om man bytter ut plutoniumet med thorium. Ved hjelp av simuleringer og teoretiske beregninger har hun oppdaget at avfallsproblematikken kan reduseres betraktelig om man gjenbruker uran fra brensel med uran og thorium.

Hvis man ikke gjenbruker uranet, vil restavfallet være like farlig og langlivet som dagens reaktoravfall.


Poenget
– Hele poenget er å dra ut ubrukt uran fra det brukte brenselet og blande det sammen med nytt uran og nytt thorium.
Da får man ikke alle disse avfallsproduktene.
Men rensearbeidet er dessverre skittent. Thorium er veldig stabilt, så man må bruke en del ekle syrer for å trekke ut uranet, påpeker Rose.

India bruker allerede en blanding av uran og thorium i de moderne kjernekraftverkene sine, men kunnskapen blir ikke delt med den vestlige verden, så lenge India ikke undertegner ikkespredningsavtalen.


Thoriumlandet Norge
Norge har nok thorium til å tjene 250 000 milliarder amerikanske dollar. Det er tusen ganger oljefondet vårt, poengterte Egil Lillestøl til Apollon for to år siden.
Norge har med sine 180 000 tonn verdens fjerde største registrerte forekomst av thorium.

Forslaget hans hadde et aber. Det tar vel 13 år å teste ut en prototyp, før man kan bygge et kommersielt kraftverk. Et av de uløste problemene var bruken av flytende bly i reaktoren.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no