Tips redaksjonen
05.01.2009

Sjømatindustrien den mest innovative

NFF-Dagene, som går av stabelen på Norges Varemesse i Lillestrøm i perioden 3.- 6. februar 2009, har, i følge messegeneral Trond Andresen, stor oppslutning i leverandører av produksjonsteknologi til sjømatnæringen.

Baader i støtet
Baader Norge er med for første gang på NEF-Dagene. Familiekonsernet Baader i Lübeck har i flere tiår vært en av de viktigste utvikler av ny produksjonsteknologi til sjømatindustrien i Europa.

Det finnes neppe en fiskeindustribedrift langs kysten av Norge som ikke har en eller flere Baadermaskiner i sin produksjonslinje, enten det handler om sløying, kutting, filetskjæring eller hodekapping.

For halvannet år siden kjøpte Baader den danske utstyrsprodusenten Linco, som har sin kjerneaktivitet mot kylling. Baader og Linco deler stand på messen.

– Kjøtt og kylling har fremdeles et forsprang når det gjelder konsumpakning, men vi forventer en tilnærming etter hvert som etterspørselen etter sjømat øker. Oppdrett av torsk vil forsere tendensen mot høyere foredlingsgrad.

Skal vi dra maksimalt ut av det, er det vår oppfatning at vi får en utvikling av foredlingsindustrien i Norge, der vi tar vare på prerigorprodukter (før dødsstivhet), spår Lind-Olsen i Baader Norge.

Tendensen at utstyrsleverandører innefor sjømat kjøper seg inn i selskaper som har utviklet sin teknologi innefor produksjon av landbruksprodukter, er økende.

Årsaken er at fremstilling av mat og næringsmidler, enten de baserer seg på råvarer fra havet eller på landbaserte produkter, nærmer seg hverandre i selve produksjonsteknologien, i veie- og pakkesystemer og i design.

Marel – innovativ og voksende islending
Den verdensomspennende islandske utstyrsleverandøren til sjømatindustrien, Marel Food Systems, er på plass under NEF-Dagene, også fordi konsernet har betydelig aktivitet mot den private kyllingindustrien.

Marel har i de senere årene kjøpt ledende teknologiselskaper som britiske AEW Delford Systems, nederlandske Stork Food Systems, danske Scanvægt og Carnitech, selskaper som driver mange former for matproduksjon.

– Vi er her også for å hente ideer fra andre bransjer, sier administrerende direktør i Marel i Norge, Stein Hendenes.

Hendenes hevder at sjømatindustrien i løpet av de senere årene har gått forbi kylling og kjøtt i det å ta i bruk ny tekologi.
Innovasjon, helhetstankegang og automatisering har preget denne delen av næringsmiddelindustrien som et resultat av knappet på arbeidskraft og for å tilpasse seg et internasjonalt marked.

– Du makter ikke å oppnå økt utbytte og sikre kravene til sporbarhet om du ikke tenker helhetlig. Sjømatindustrien har kommet langt på disse områdene fordi den har operert på og latt seg inspirere i et globalt marked.

Her har kjøttindustrien noe å lære, tror Hendenes, som håper at det blir mange interessante diskusjoner på Marels stand under NEF-Dagene på Lillestrøm.

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1