Meny
05.01.2009

Lyssand Treindustri har utviklet lavenergivindu med 2-lags glass

– Når de nye forskriftene for varmetap gjennom vindu trer i kraft i august 2009, trenger du ikke å bekymre deg for verken tunge løft av vindu med 3-lags glass, eller komplisert beregning av U-verdi, som myndighetene krever, forsikrer adm. dir. i Lyssand Treindustri AS, Arne Dyngeland, og forteller stolt at selskapet har utviklet et lavenergivindu med 2-lags glass og et system for dokumentering av U-verdi.
Fra 1. august 2009 trer nye forskrifter (TEK 07) i kraft, der akseptert varmetap gjennom vinduer blir redusert fra 1,4 til 1,2 i U-verdi.

Kravet gjelder alle nye boliger, fritidsboliger over 150 kvadratmeter og all søknadspliktig rehabilitering.
Dette har fått byggebransjen til å stille spørsmål til både økt vekt på vinduer og muligheter for å dokumentere U-verdien – noe myndighetene kommer til å kreve for hver enkelt boenhet, sier Arne Dyngeland.

To lag – uten isolert karm
Øker du fra to til tre lag med glass i et vindu, øker du også vekten med ti kilo pr. kvadratmeter vindusflate.

Med nye forskrifter i vente har det sett ut som om tømrere over hele landet måtte forberede seg på "tyngre" arbeidsdager.

− Vi har utviklet et lavenergivindu med 2-lags glass og vanlig 105 millimeter trekarm som oppfyller de nye kravene, forteller produktsjef Sturle Sørstrønen.

− Mange mente det ikke ville være mulig å tilfredsstille kravene med bare to lag glass, og produktutviklingen har vært en kostbar og krevende prosess.

U-verdien på vinduet gjelder ikke glassflaten alene, det omfatter også ramme og karm. Men å isolere karmen har verken vært ønskelig eller nødvendig for Lyssand Treindustri.

− Flere er skeptiske til styrke og kvalitet over tid i isolerte karmer, derfor så vi tidlig etter andre alternativer.
Vi har gått i den andre retningen og styrket karmen med utvidelse fra 92 til 105 mm dybde. I tillegg har vi gjort en del andre tekniske forbedringer.

Tre energiklasser
De nye kravene gjelder nye hus og hytter. Skal du pusse opp, kan du klare deg med 1,4 i U-verdi, gitt at tiltaket ikke er søknadspliktig.

− Du kan også få vindu som har enda lavere varmetap (bedre U-verdi) enn kravet.
For å gjøre det enkelt for både hobbysnekkere og proffmarkedet har vi kategorisert produktene våre i tre energiklasser.
Vår nye produktportefølje består av følgende tre energiklasser: Basic, Plus og Comfort, sier Arne Dyngeland, og forklarer videre:


• Basic-vinduene er innenfor dagens energikrav på 1,4 (frem til august 2009) og kan fortsatt benyttes til renovering/oppussing som ikke er søknadspliktig.

• Plus-vinduene har 2-lags energiglass og tilfredsstiller kommende krav til U-verdi på 1,2 eller bedre.

• Comfort-vinduene har 3-lags energiglass, U-verdi på 1,0 (som er godt under kravet) og anbefales av Enova.

Hva med dokumentasjonen?
Når de nye reglene trer i kraft, kommer det til å handle om mer enn vekten på vinduene.
Myndighetene krever at gjennomsnittlig U-verdi på hver leveranse kan dokumenteres. Men hvem har ansvaret, og hvem skal beregne U-verdien?

− Det har vært en del uklarheter om dette temaet, men det er bestemt at produsenten må kunne dokumentere U-verdien for produktene de leverer.

For å gjøre det enkelt for våre kunder, kan vi allerede nå levere tilbud og ordrer med dokumentert U-verdi for hele leveransen.

Vi har fått utviklet et eget system, der beregningsmetodene, som er de samme som Sintef benytter – finner U-verdien for hvert enkelt vindu, og følgelig kan vi dokumentere den gjennomsnittlige U- verdien for hele leveransen.
Eller per boenhet som kravet sier, forsikrer salgssjef Bent Arne Søreide.

− Dette kan kundene få både på tilbudene og ordredokumentasjonen fra oss.
Vi kan derfor også bidra til å tilpasse vindusleveransen allerede i tilbudsfasen sammen med kunden for å sikre at arkitektens og byggherrens ønsker møtes på best mulig måte.
Samtidig som vi sikrer og dokumenterer at leveransen møter de gjeldende kravene til U-verdi, avslutter Søreide.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no