Meny
05.01.2009

Tøffere kontroll ville gitt mer energieffektive bygninger

Den hittil frivillige kontrollen av løsninger, bygging og etterprøving av bygningers energibruk virker ikke.
Bygninger kunne vært langt mer energieffektive dersom tredjeparts kontroll ble innført.
Helst sammen med enda strengere krav i de offisielle byggtekniske spesifikasjonene.

Dette var hovedkonklusjonen oppsummert i paneldebatten under avslutningen av Teknologistiftelsen Veksts 14. Kielkonferanse 28.–30. november 2008.

Vi har alt vi trenger. Unntatt krav og kontroll.
Arrangementsansvarlig, informasjonsdirektør Kai Hollstedt i Vekst sier i en kommentar:
– Enda en gang demonstrerer innleggene og debatten på vår årlige konferanse at vi har kunnskap, produkter og gode intensjoner.

Likevel uteblir resultatene. Bygninger bruker mer energi i praksis enn vi kunne oppnådd dersom lovverket hadde vært enda mer spesifikt mht. til valg av løsninger.

Ikke minst med tanke på systemtenkning og styring. Dessuten må arkitektene gis premisser om krav til energieffektivitet, og regler må forhindre at energisløsende produkter og systemer kommer til anvendelse.

For eksempel benyttes det stadig eldgamle, "billige", belysningsløsninger i nybygg, fordi det er lov. Dette må forhindres gjennom regulering.

Men først og fremst må uavhengig tredjepartskontroll på banen.

Gjerne sammen med innføring av "Energigaranti", et begrep vi innførte under fjorårets konferanse.

For hvorfor skal en byggeier overta et bygg med dårligere energieffektivitet enn prosjektert og avtalt?


Systemtenkning, ikke klattvise enøk-produkter
– Vekst har som sin forretningsidé å bidra til at de beste produktene, som vi klassifiserer som EMTEK-produkter, blir benyttet i bygninger.

Dette er bedre enn om det gjennomgående ble valgt mindre energieffektive løsninger mht. glass, vinduer, ventilasjon, belysning, varme/kjøling osv.

Men det beste ville jo være om det ble krav til totale systemløsninger, med samsvar i komponentene. Og derved med bedre muligheter for driftssikre, effektive automatiserings- og styringssystemer.

Vi ser jo bl.a. at et av våre EMTEK-produkter, Datavaktmesteren fra Kvernland, har en rekke anlegg med dokumentert redusert energibruk på 30–40 %!

Hvorfor blir ikke slike systemer lovpålagt? Riktignok ville potensialet for energisparing reduseres dersom resten av bygget ble pålagt strengere krav og fulgt opp med tredjepartskontroll.

Men vi er sikre på at slike styringssystemer som er enkle i bruk, likevel vil kunne forsvares.


Finanskrisen betyr at ENOVA må justere budsjettene opp
– Totalt har Enova ca. 200 millioner å bidra med i støtte til prosjekter som skal utløse tiltak for mer energieffektive bygninger.

Men i takt med redusert byggeaktivitet, finansieringskrise og ikke minst synkende energipriser som følge av redusert etterspørsel, svekkes motivasjonen for å investere i energieffektive løsninger.

Konferansedeltakerne samlet seg derfor i et sterkt ønske om at Enova hurtig lanserer en egen tiltakspakke, med flerdobling av tilskuddsrammene for tiltak i bygninger, slik at incentivet forsterkes for investeringer i energi- og miljøvennlige fremtidsløsninger, for eksempel store sjøvannsvarmepumper.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no