Meny
07.12.2008

Norges fjell er kartlagt

Det finnes ikke lenger hvite flekker på norgeskartet. Skog og landskap har laget arealressurskart som nå også dekker fjellet. Det er et stort prosjekt som nå er sluttført.
Totalt er 145 000 kvadratkilometer med fjell undersøkt. Det utgjør 45 prosent av Norges areal, og arbeidet har bare tatt rundt ett år.

De tidligere hvite områdene på kartet er delt inn i fem arealklasser etter frodighet og mengde med plantedekke.

Kartet inneholder en tredeling av fjellområdene i lav, middels og høy produksjon av plantemateriale. I tillegg er lavdominert mark og bart fjell tatt ut som egne klasser.

Forarbeidet til prosjektet startet i 2001. Progresjonen uteble helt til ekstern finansiering av EEA (European Environment Agency) Corrine Land Cover kom på plass.

   

For oversikt
Kartene som nå er laget, er rene oversiktskart.

– Kartene er laget for å gi en grunnoversikt for en første sortering og inndeling av arealer på fylkesnivå, sier Michael Angeloff ved Norsk institutt for skog og landskap. Angeloff har ledet kartleggingen.

– Dette er et kart ingen trenger men som alle vil bruke. Kartet gir et viktig mentalt bilde over de store sammenhengene i aktuelle områder, men er alt for grovt til å vise detaljer. Derfor tjener det kartet som nå foreligger først og fremst som et viktig oversiktskart, fortsetter Angeloff.

Hele landet
Alt snaumarksareal i hele landet dekkes av det nye kartet.
Dette omfatter både høyfjellsområder og snaumark helt ned til kysten samt barmark i lavlandet som ikke er trebevokst, oppdyrket eller myr.

Altså alt som er merket hvitt på vanlige topografiske kart i målestokk 1: 50 000.

Forarbeidet til prosjektet startet i 2001. Framdriften var lav inntil instituttet tok i bruk ny teknologi og bestemte seg for å gjøre et løft på dette området i 2008.

Satellittdata
Å kartlegge arealressurser i nesten halve landet på bare ett år hadde vært umulig uten satellitteknologi og en kombinasjon av automatiske prosesser og manuelt arbeid.

– Instituttet har gjennom ulike feltundersøkelser bygd opp stor kunnskap om norsk natur. Dette har vært til god hjelp i arbeidet, fremholder Angeloff.

Satellittbildene som er brukt, kommer fra det amerikanske Landsat-programmet.
Dette er bilder som dekker 18 ganger 18 mil.

Det å få satellittbilder av de norske fjellene uten skydekke og masse snø viste seg å være vanskelig. Høyfjellet er snøfritt først i august, og sesongen er kort.

   

Publiseres i 2009
Fremdeles må brukerne smøre seg med noe tålmodighet.
Hele fjellet er analysert og klassifisert, alle data er på plass, men hele norgeskartet er ennå ikke sydd sammen.

Fjelldataene skal presenteres i et heldekkende arealressurskart der data fra lavlandet hentes fra markslagsdelen av Økonomisk kartverk.

Sammensyingen mellom fjell og lavland er heller ikke fullført.
Det ferdige produktet vil bli et nasjonalt oversiktskart over arealressurser og presenteres i målestokkene 1: 50 000 og 1:250 000.

Dette arbeidet blir startet i 2009 og blir da gjort tilgjengelig for alle via Internett.

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no