Meny
07.12.2008

Ny potetrevolusjon i Norge

Da poteten kom til Norge på 1800-tallet, revolusjonerte den kostholdet vårt. Nå er en ny revolusjon på gang. Stadig flere bønder blir potetspesialister.
– Er det noe vi har gode, naturgitte forutsetninger for å dyrke her i Norge, er det poteter.

Norske bønder er nå blitt spesialister på ulike potetsorter til ulik bruk, sier sivilagronom Bjørn Tor Svoldal i Yara.

Mens noen dyrker poteter på oppdrag fra chipsprodusenter, satser andre på gourmetpoteter med tydelig opprinnelse, slik som Gulløye fra Nord-Norge og Ringerikspotet fra Ringerike.

– Blant nisjeprodusentene er det dyktige sammenslutninger av dyrkere, mens potetbønder landet over jobber med landbrukets rådgivningssentre for å oppnå optimale resultater og poteter av topp kvalitet, sier Svoldal


Bedre avling
I år, som er FNs internasjonale potetår, har det blitt både god og stor avling i Norge.

– Avlingen er 13 prosent over et normalår, på 394 000 tonn, og kvaliteten er jevnt over svært bra, sier sivilagronomen i Yara.

For å få gode poteter kreves det både friske settepoteter, godt drenert jord og ikke minst riktig tilførsel av gjødsel.

– Poteter skal være modne, ikke grønne, og vinterpotetene skal kunne lagres lenge uten at det går ut over kvaliteten, sier Knut Gamkinn, potetrådgiver for Findus.

Han jobber med 100 potetbønder som dyrker poteter som blir til pommes frites.

– Det har skjedd veldig mye utprøving av nye potetsorter de siste årene. Noen typer poteter passer ekstra godt til produksjon av chips og pommes frites, fordi de har høy andel tørrstoff. Andre typer er bedre å koke.

Og etter flere år med nedgang i potetforbruket her i landet, er vi nå i ferd med å spise mer poteter igjen.


Kortreist mat
– Vi jobber kontinuerlig med gjødslingsforsøk for en best mulig avling og kvalitet av de ulike potetsortene. For mye eller for lite gjødsel er like ille. Det går ut over inntjeningen til bonden, og han får heller ikke produsert poteter av god nok kvalitet til pommes frites, sier Gamkinn.

Blant alt vi spiser av frukt og grønt, er poteter ofte den maten som har reist kortest. Det skyldes at det dyrkes poteter over nesten hele landet.

– Alle har mulighet til å skaffe seg lokale poteter, og det sparer miljøet for unødvendige utslipp av CO2 og andre klimagasser, sier Bjørn Tor Svoldal i Yara.

Poteten er blant våre mest allsidige matvarer. Dyrkingen er blitt mer spesialisert de siste årene.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no