Tips redaksjonen
07.12.2008

Fransk gressklipper vant årets Swedish Steel Prize

Den svenske Steel Prize 2008 ble tildelt det franske selskapet Kuhn. Prisen ble tildelt for en ny gressklipperenhet som består av høyfst stål, og som er konstruert for traktormontering.
Bruk av høyfast stål har gjort klipperen lettere og sterkere enn sin forgjenger. Resultatet er en gressklipper som gir bedre driftsresultater, har bedre ergonomi og miljømessige egenskaper.

Prisutdelingen skjedde i den blå hallen i Stockholms rådhus i forbindelse med en jubileumsmiddag 20. november.

Den svenske Steel Prize ble utdelt tiende året på rad. Prisen er internasjonal og deltakelsen er åpen for alle som bruker høyfast stål i sin produksjon eller sine produkter.

Tiårsjubileet ble feiret med et arrangement som varte i tre dager, og som ble avsluttet med en gallamiddag i den blå hallen i Stockholms rådhus, som også benyttes i forbindelse med nobelprisbanketten.


Verdig vinner
– Når vi ser tilbake på de ti årene som den svenske Steel Prize nå feirer, blir vi slått av den veldige robuste utviklingen av høyfast stål i denne perioden, sa Martin Lindqvist, sjef for SSAB Tunnplåt Division og formann i den svenske Steel Prize-juryen.

– Dette gjelder både utviklingen av nye stål og brukernes evne til å anvende stålet. Kuhn, årets vinner av Swedish Steel Prize, kan på mange måter stå som representant for denne tenkingen.

Designerne har tatt i bruk det nye, sterke stålet og har lykkes i å utvikle en økonomisk bærekraftig design som tilfredsstiller kravene til en av de mest tilbakevendende oppgavene innenfor veivedlikehold.

En rekke variabler har blitt vurdert i løpet av designarbeidet, blant annet brukernes situasjon, forbedret ergonomi og behovet for bedre miljøegenskaper.

Designtilnærmingen har vært usedvanlig dyktig, og Kuhn er en verdig vinner av Steel Prize 2008, sa Kuhn.


Vellykket arbeid
Den nye Kuhn Pro-Longer-klipperen monteres på en roterende arm på traktoren.

Armen kan roteres i ulike retninger, noe som gjør det mulig for føreren å komme til nesten hvor som helst.

Siden traktoren vanligvis kjører på ujevnt terreng i løpet av arbeidstiden, er den vridende kraften svært høy. Vekten av klipperenhetene er avgjørende for slitasje – jo lavere vekt, desto mindre slitasje.

– Lav vekt var et prioritert mål, men vi innså snart at et forsterket design var like viktig, forklarer Pascal Gauthron, prosjektingeniør hos Kuhn, som har hatt hovedansvaret for designen av Pro-Lengre.

– Bruken av høyfast stål satte oss i stand til både å nå målet og samtidig forbedre klipperens bruksegenskaper og sikkerheten til sjåføren.

Tre andre selskaper ble også nominert til Steel Prize 2008.
Disse selskapene, som ble belønnet med en andrepremie, var: LKAB, som har utviklet en ny jernbanevogn, britiske Modec, som har utviklet et elektrisk drevet transportkjøretøy og spanske Silos Cordoba, som har utviklet siloer i ny design.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1