Tips redaksjonen
07.11.2008

Millioner spart på riktig behandling av tørrfisk

Tørrfisknæringen kan spare millioner hvis fisken behandles rett. Forskere råder fiskerne til å unngå å lagre sløyd fisk i sjøvann.

Mucoso er betegnelsen på et fenomen der fiskekjøttet etter utvanning løser seg opp og får en geléaktig og bløt konsistens.

Mucoso gjør at fiskekjøttet går i oppløsning, slik at kvaliteten blir dårligere.

Næringen selv anslår at tapet kan komme opp i 40 millioner kroner årlig.

Nofima Fiskerforskning har nå avsluttet et forskningsprosjekt på mucoso i tørrfisk, som viser at ganske enkle metoder kan begrense tapet.

– Når fisken kommer om bord, bør den ikke sløyes, men hvis det er gjort, må den lagres i tørrkontainer.

Det forteller forsker Ingebrigt Bjørkevoll.

Fiskebrukene må i minst mulig grad bruke saltvann når de behandler skreien før den skal henges.

Det er ikke bare mucosoproblemet som blir mindre hvis en dropper sjøvann.

Færre fisk blir angrepet av fluemakk. Denne makken er også et stort problem for tørrfisknæringen

[Tilbake]

 Makeweb 4.1