Meny
07.07.2008

Smarthuskonseptet Elko Living System

Smarthuskonseptet Elko Living System, som ble lansert i år, har komplette løsninger for trådløse og trådbundne styringssystemer.
Løsningene er primært rettet mot nybygg, men kan også brukes til rehabilitering.

– Vår løsning utkonkurrerer andre systemer hva funksjonalitet, pris og utførelse angår, sier teamleder Steinar Hvile og produktsjef kommunikasjon Knut Gundersen.

Elko Living retter seg mot hele byggemarkedet. Systemet håndterer temperaturstyring i hvert rom, slår av lys når rommene ikke er i bruk og skrur på lys når nattemørket senker seg.

Systemet sørger også for at kaffetrakteren ikke blir stående på når beboerne går på jobb og gir tilgang til TV, musikk og data over hele huset.
  
– Systemet baserer seg på sensorer og brytere montert i boligen. Med disse kan lyset heves og senkes til arbeid og hygge eller for å spare strøm.

Det kan også simulere tilstedeværelse, slik at huset virker bebodd for mulige inntrengere. Er huseier ute og reiser, kan systemet styres over Internett, sier Hvile og Gundersen.

Nordisk lansering
Systemet ble lansert i alle nordiske land 1. april i år. – Tilbakemeldingene har så langt vært svært positive.

Fremtidige beregninger tyder på at Elko Living System vil stå for 10 % av vår totale omsetning i løpet av tre år.

Vi har primært fokus på Norden, men løsningen er også lansert i Frankrike og Belgia.

Flere av våre pilotkunder fremhever systemets enkle oppbygging, stjernestruktur og oversiktlighet, påpeker Hvile og Gundersen.
  
Forberedelsene til lanseringen av Elko Living System startet i september i 2007.

Det skal ikke lenger være et luksusprodukt bare for de rike forbrukerne, men en totalløsning til hele boligmarkedet. – Vi har jobbet natt og dag for å komme i mål, og vi klarte det med god margin, sier Hvile.

Enhetlig design
Alle komponenter i Elko Living System har en enhetlig design og binder sammen løsningene. Den består av to applikasjoner, en for hjemmenettverk og en for lys/varme/alarm.

Forbrukerne kan enten velge en samlet eller to separate installasjoner tilpasset individuelle behov.
I systemet er brytere, stikkontakter, antenne- og datauttak i en og samme design.

Trådløst system for rehabilitering
Elko Link Home er nå blitt en del av Elko Living System. Kontrollsiden, som tidligere gikk under navnet Elko Matic, forsvinner.

– Vi tilbyr nå et nytt trådløst system som også egner seg utmerket til rehabilitering. Er kunden datakyndig, kan han ved hjelp av kontrolleren installere de fleste av-og-på-funksjoner, lysscenarier og hjemmesimuleringer.

I viewer-funksjonen i kontrolleren er det et grafisk brukergrensesnitt der sluttbrukeren kan lage egne lysscenarier.        
  
– Er du vant til å håndtere Windows, er det enkelt å utnytte systemet. I softwareprogrammet kan det legges inn en plantegning av huset med forslag til lamper, trykknappbrytere og symboler, slik at man får en visuell oversikt av løsningene.

Funksjonene endres i viewer, som har en symbolbasert brukerfunksjon, der dimmeren for eksempel kan settes med prosentvis lysstyrke og riktig klokkeslett for skumringsbelysning, forteller Hvile.

Han legger til at kontrollenheten er fastmontert i standard sikringsskap og koblet til husets nettverk. Ved fjernstyring over Internett kreves en fast IP-adresse fra en nettleverandør.    

Teknologinøytralt hjemmenettverk
Signalene til hjemmenettverket kan leveres gjennom kabel-TV, fibernett, bakkenett eller parabol. Kablingssystemet er tilrettelagt for operatørene med en kapasitet på 10/100/1000 Mbit/s.

Ny Teknikk får opplyst at hjemmenettverket til Elko Living system kan installeres i et hvilket som helst hus eller boligkompleks.

Alt i ett-system
Elko Living System er systemmessig delt inn i to hovedmoduler – en for styring (lys, varme og varsling) og en for høyhastighets multimedia nettverk. Hjemmenettverket inneholder 10”- og DIN-komponenter.

Funksjonen er den samme, men den fysiske utførelsen er forskjellig. 10”-komponenter monteres i egne skap. DIN-monterte komponenter er små enheter som tres på skinner i sikringsskap. Begge leveres med identiske funksjoner.

10”-skap er større og dypere og bedre egnet for boliger. DIN-skinnen tar liten plass og egner seg for nettverksløsninger i leiligheter. Vi har nå løsninger for små, mellomstore og store boliger, opplyser Gundersen.

Hjemmenett i stjerneform
Fra et sentralt plassert fordelingsskap kables minst to 4-pars multimedia kommunikasjonskabler fram til aktuelle rom i stjerneform.

Fordelingsskap kan bygges opp med DIN-komponenter med 10” eller 19” innfesting. I utgangspunktet er DIN-basert løsning designet for leiligheter, 10” for standard enebolig og 19” for større boliger.

Alle variantene har identiske funksjoner med forskjellige dybde- og breddevariasjoner i fordelingen. DIN-komponenter er svært installasjonsvennlige i boligsentraler.

Styringssystemer bygd opp i stjerneform
– Under oppføring av nye hus installeres en fem pars signalkabel fra en sentralt plassert styringsenhet (controller) via inputmoduler til hver signalgiver (bryter, føler, termostat) i anlegget.

Kabelen er godkjent for forlenging i samme rør som 230 volts-kabler og har en unik fargekoding som også fremgår i den elektroniske dokumentasjonen på det ferdige anlegget.

Etter en bearbeiding av signalene i styringsenheten sendes deretter signalene tilbake i installasjonen via outputmoduler for utførelse av de ønskede funksjonene.

Det samme kan utføres med trådløse sendere og mottakere, uten bruk av kablede input- og outputmoduler, sier Hvile og Gundersen.    

Kvalifisert for tilskudd
Ved aktiv bruk av varmestyring kan inntil 20 prosent av energiforbruket reduseres. Systemet er derfor kvalifisert for tilskudd fra Enova på inntil 4000 kroner.
  
– Gass- og vannlekkasjer, innbrudd og brann eller strømbrudd kan varsles med e-post eller SMS der det er dekning.

Lokale alarmer utløses ved innbrudd, og alle lys kan settes i blinkemodus. Systemet kan også kobles til ekstern vaktsentral, påpeker Hvile.

Programmering via nettet
Programmeringen av Elko Living System kan utføres via nettet.

Fordelen er at installatøren kan gjennomføre offline programmering fra sin kontorplass, ta med seg den bærbare PC-en til kunden og legge inn programmet eller laste det ned via Internett.

Når det er på plass, kan montøren få dokumentasjon på utført arbeid, sier Hvile. – Programmeringen forenkler også feilsøk i anlegget. Installatøren kan inngå service- og vedlikeholdsavtaler om drifting av anlegget.

Da kan programmeringen skje fra hans kontor-PC, legger han til.

Enkelt brukergrensesnitt
Hvile opplyser at Elko Living har et enkelt brukergrensesnitt.

– Med kontrollfunksjonen kobles løsningene til nettet. Da kan huset overvåkes fra arbeidsplassen, og det er mulig å heve/senke temperaturen eller lyssette deler av huset, sier Hvile.

Han legger til at programvaren ikke er lisenspålagt, men gratis. – Vårt system har et enklere brukergrensesnitt enn for EB.

Det leveres i utgangspunktet med ferdige funksjonsblokker for enkel tilpasning til brukerens behov.

Integrert del av boligen
– Vi vil jobbe aktivt mot hele boligmarkedet slik at Elko Living System blir en integrert del av boligen.

Når du oppfører en enebolig, kan du enten velge grunninstallasjon med av-og-på-funksjoner og enkelte dimmere eller tilleggspakke for varsling, innbrudd, gass og vann.
I borettslag varierer behovet til den enkelte beboer i forhold til styring av lys og varme.
Her vil det være naturlig å levere en grunnpakke som kan utvides med nødvendige tilleggsfunksjoner, avslutter Hvile og Gundersen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no