Meny
01.05.2008

Hedersprisen for god design til livreddende mineryddeutstyr

Hedersprisen for god design gikk i år til beskyttelsesvesten Armadillo og masken Rofi Facemask, som er laget for å gjøre hverdagen tryggere for de som rydder verdens 70 millioner miner.
Jubelen sto i taket da representanter for Rofi Industrier og KODE Design ble hentet opp på scenen for å motta Hedersprisen for god design, som er den fremste designprisen i Norge. Dette skjedde under Designdagen 2008 onsdag 12. mars på DogA-senteret i Oslo.
  
– Det er en enorm glede å motta denne prisen. Minerydding er svært viktig for et stort antall mennesker i mange land. Det finnes omkring 70 millioner grunner til å velge oss, sa Alfred Øverland, markedssjef i Molde-baserte Rofi Industrier like etter utdelingen.

Han tok imot Hedersprisen for god design sammen med Roald Løseth fra Rofi Industrier og Leif Isachsen, partner i KODE Design.
  
Designdagen, som er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.
  
– Årets hedersprisvinner er et svært godt eksempel på hvilke merverdier design kan tilføre en innovasjonsprosess. Armadillo er en imponerende godt gjennomført beskyttelsesdrakt for mineryddere og har gjort seg fortjent til Hedersprisen for god design, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd.

Design redder liv
Blodig alvor er utgangspunktet for utviklingen av beskyttelsesvesten Armadillo og masken Rofi Facemask.

I 2004 ble et mineryddingsprosjekt initiert av Norsk Form-programmet Design uten grenser, på vegne av Norsk Folkehjelp.

Målsetningen var å redusere antall skader og dødsfall knyttet til minerydding. Designbyrået KODE Design ble koblet inn, og sammen med blant annet Rofi Industrier ble Armadillo og den tilhørende beskyttelsesmasken utviklet.
  
– Tilbakemeldingene var at datidens utstyr ga grei beskyttelse, men at bruken førte til ulykker. Med ansiktsmaskene på ble minerydderne gående og puste gammel luft, buen i glasset ga forvrengninger i synet, stroppen og vekten førte til hodepine, og etter hvert som pleksiglasset fikk skraper, ble sikten stadig dårligere, forteller Alfred Øverland i Rofi Industrier.

Drivhus i drakten
Og kanskje verst: I bakende sol ble maskene til rene drivhus, med vesentlig høyere temperatur inni masken enn utenfor, noe som førte til at mange mineryddere til stadighet løftet opp visiret under arbeid, og dermed ble eksponert for stor fare.
  
Et forprosjekt viste dessuten at det var mange belastningsskader blant mineryddere på grunn av utstyret. Blant annet presset gamle beskyttelsesdrakter såpass på indre organer at flere brukere fikk skader på nyrene.
   
– Noe måtte gjøres med komforten! Minerydding er presisjonsarbeid, og en svett og varm minerydder i en klumpete drakt står i fare for å gjøre fatale feil, sier Øverland.
  
Armadillo-vesten er lettere enn andre beskyttelsesvester, og vektdistribusjonen er betraktelig bedre. Selve ansiktsmasken veier bare halvparten av sine forgjengere.

Vesten har mekanismer for lufting. Ventilering og fargevalg sørger for at temperaturen inni masken holder seg på et levelig nivå.

Flere designpriser
Designdagen 2008 gikk for fullt hus, det vil si i overkant av 500 deltakere fra både bransjen og næringslivet for øvrig. Første halvdel av dagen inneholdt innlegg fra en rekke norske og internasjonale foredragsholdere, mens arrangementet ble avsluttet med overrekkelse av en rekke priser og utmerkelser.
  
I år var det totalt 35 mottakere av Merket for god design innenfor sju kategorier. Merket er blitt delt ut av Norsk Designråd siden 1985 og gis til bedrift og designbyrå i fellesskap for gode designløsninger.

De tre nominerte til Hedersprisen for god design var plukket ut blant de aller beste av årets mottakere av Merket for god design.
  
I tillegg til Hedersprisen for god design ble Klassikerprisen for god design og Unge talenter delt ut på Designdagen 2008.

Designutstilling
Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo.

Her vil samtlige av årets mottakere av merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design.

Prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen, vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no