Tips redaksjonen
01.05.2008

Fikser biffen med et tastetrykk

Plasser en to kilos stek i en kald ovn. Still inn resultatet på medium stekt. Ovnen aktiverer de nødvendige innstillingene, gjør jobben på egen hånd og varsler når maten er ferdig.
Ved å snu metodene for tilbereding av mat på hodet blir hverdagen enklere. Slik beskriver Electrolux sin nye ovn Inspiro.

– Ovnen ble utviklet for å eliminere behovet for å beherske komplisert kokekunst. Med denne ovnen skal det være like enkelt å tilberede en helstekt indrefilet som å lage en frossenpizza, konstaterer produktsjef for Electrolux, Terje Eriksen.
  
I dag oppleves det for mange som en kokkekunst å få indrefileten stekt akkurat slik vi ønsker den. Kokken må overvåke steketermometeret og gjerne kjenne på kjøttet med sine erfarne fingre med faste mellomrom.

Kokkelering på autopilot
Med en varmekontrollerende teknologi har Electrolux utviklet en ovn med egne sensorer som kalkulerer kombinasjonen av varme og tid som er nødvendig for å varme opp maten til riktig temperatur.
  
– Noe forenklet følger teknikken for denne ovnen samme logikk som autopiloten i et fly. Piloten programmerer destinasjonen, og flyet staker ut ruten på egen hånd.

Med ovnen Inspiro er det klokken som bestemmer destinasjonen eller resultatet, og ovnen navigerer mot et forhåndsprogrammert mål, for eksempel et medium stekt lammelår, forteller Eriksen

Hvordan virker så ovnen?
Skal du steke en hel indrefilet, velger du steking via touch-kontrollen på displaypanelet.

Deretter velger du ønsket stekenivå på kjøttet, for eksempel om du ønsker kjøttet rødt, medium eller godt stekt. Dette valget gjøres når ovnen er kald.
  
Fra et kaldt utgangspunkt kalkulerer Inspiro varme og tid som er nødvendig for å oppnå ønsket stekenivå på kjøttet. Denne informasjonen kombineres med ovnens profesjonelle tilberedingsmetoder som er lagret i ovnens database.

Databasen kalkulerer dernest kombinasjonen av varmefunksjoner (overvarme, undervarme, varmluft eller grill) som skal aktiveres for å oppnå ønsket resultat. Når maten er ferdig, slår ovnen seg av automatisk og varsler kokken om at maten er ferdig.
  
Inspiro kan også fungere som en konvensjonell ovn ved at man velger manuell innstilling for tilbereding av maten i ovnen.
  
Ovnen forventes lansert på det norske markedet i oktober 2009, og veiledende usalgspris vil være ca. 17 000 kroner.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1