Meny
01.04.2008

Vil ha hjertestarter på jobben

På få år er det plassert ut 3000 hjertestartere i Norge. Nå ønsker flere bedrifter det livreddende utstyret.
Bruk av hjertestartere er blitt en del av førstehjelpsbegrepet på linje med hjerte-lungeredning, sier Kristian Lexow til Newswire.
  
Han er overlege ved akuttklinikken ved Stavanger universitetssykehus og leder av Norsk Resuscitasjonsråd, som blant annet arbeider for å sikre en god førstehjelpsopplæring innenfor helsevesenet.
  
De fleste hjertestarterne er plassert på sykehus, i ambulanser og større bedrifter. I tillegg finnes det hjertestartere i idrettshaller, svømmehaller, skoler, kjøpesentre og teatre.

Borettslag, kommunale bygg, hoteller og hyttesentre har også sett nytten av å ha hjertestartere.

Mer tilgjengelig
Nå skal hjertestartere bli enda mer tilgjengelige. I løpet av året er målet å plassere 500 hjertestartere ut i norske bedrifter.
  
Falck har inngått et samarbeid med Laerdal Medical i Stavanger, som produserer hjertestarterne.
  
– Vi har nylig gått i gang med levering av hjertestartere i Norge, men har lenge vært aktive på dette området i Danmark og andre europeiske land, sier Ole Morten Ona Ringdal i Falck.
  
Bedriftene betaler mindre enn tusen kroner per måned for et abonnement. Falck står for førstehjelpsopplæring, psykologisk førstehjelp og vedlikehold av hjertestarteren.
  
– Tidlig hjelp er helt avgjørende for å overleve. Hvert sekund teller. Derfor er det mye å vinne på at flere lærer seg å bruke en hjertestarter i kombinasjon med førstehjelp, sier Ona Ringdal.

Barn kan bruke den
Nærmere 6000 personer dør av hjertestans hvert år i Norge. Men mange liv kan reddes hvis hjerte- og lungeredning startes i løpet av de første minuttene.
  
– Livreddende behandling med hjerte-lungeredning bør starte så raskt som mulig ved mistanke om hjertestans. Samtidig må andre som er til stede, varsle 113 og forsøke å finne en hjertestarter som kan være i nærheten. Her teller hvert minutt, sier leder Aina Haug i Laerdal Medical Norge til Newswire.
  
Sosial- og helsedirektoratet har nå åpnet for at alle kan bruke hjertestartere dersom de kommer i en situasjon som krever det. For planlagt beredskap bør flest mulig ha gjennomført et kurs i hjerte- og lungeredning.
  
En hjertestarter er enkel å håndtere. Når du trykker på ”'på-knappen”, forteller en stemme deg hva du skal gjøre underveis.
  
– Det finnes eksempler på at barn helt ned i åtteårsalderen har reddet liv ved å bruke en hjertestarter, sier Haug.

Kan ikke gjøre skade
Aina Haug mener kunnskap om bruken av apparatet vil senke terskelen for å ta det i bruk.
  
– Mange vil nok kvie seg for å ta hjertestarteren ned fra veggen og bruke den, fordi de tror det er komplisert. De tror kanskje de ikke vil få det til, men apparatet er svært enkelt i bruk. Det går nesten ikke an å gjøre feil, sier Haug.
  
Hun understreker at det kan være avgjørende at noen starter gjenopplivningsforsøk med brystkompresjoner og munn-til-munn-innblåsninger, mens andre henter hjertestarteren.
  
– Et enstemmig fagmiljø mener at halvautomatiske hjertestartere er svært sikre både for redder og pasient. Det verste man kan gjøre er å la være å bruke hjertestarteren når behovet er der, sier lege Kristian Lexow.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no