Tips redaksjonen
12.12.2007

Statskog lager flaskevann

Nordmenn drikker stadig mer flaskevann. Nå kaster en overraskende aktør seg inn i markedet: Statskog.
Statskog er deleier i selskapet Polaris Kildevann AS, som siden 2001 har produsert vann på 19-litersdunker til kontorer, hoteller og andre bedrifter. Drikkevannskilden ligger i Rognan i Nordland.
  
– Nå utvider vi sortimentet, til flaskevannsproduksjon. Vi blir eneste flaskevannsprodusent med vann fra en kilde som ligger nord for polarsirkelen, sier seniorkonsulent Odd Vestgård i Statskog. Han er også styreleder i Polaris.

Doblet drikkingen
Forbruket av vann på flaske er sterkt økende i Norge. I fjor drakk vi 130 millioner liter, ifølge Bryggeri- og Drikkevareforeningen, nesten dobbelt så mye som for ti år siden.
  
Vestgård legger ikke skjul på at denne trenden er en viktig årsak til at de nå også satser på drikkeflasker.
  
– Velstandsøkningen gjør at nordmenn drikker vann fra flaske selv om vi har bra vann i springen. Det er trendy å ha en flaske vann i hånden. Det er heller ingen hemmelighet at fortjenestemarginene er større for halvlitersflasker enn dunker på 19-liter, sier han.
  
Det nye flaskevannet får flere navn når det kommer på markedet om en stund. ”Ava” blir navnet på den kommersielle varianten, som kommer i handelen på nyåret.
  
I tilegg skal flere humanitære organisasjoner selge vann fra Polaris-kilden under eget navn og logo. Så langt er avtale inngått med Norges Blindeforbund, som har kalt vannet ”Polaris” og skal utstyre etikettene med blindeskrift.
  
Tilsvarende avtale er inngått med Røde Kors i Sverige og Danmark, der vannet skal selges som ”Red Cross Water”.

Aktiv grunneier
Det er flere grunner til at Statskog nå gir seg i kast med ny aktivitet.  – Der Statskog er stor grunneier, skal Statskog også være med på å legge til rette for lokale næringer for eksempel gjennom direkte engasjement som dette, sier Vestgård.
  
Statskog er en stor grunneier i Nordland fylke og eier rundt 60 prosent av grunnen i Saltdal kommune, som Rognan er en del av.
  
I dag tapper Polaris nærmere en halv million liter i året og har 95 prosent av det nordnorske markedet for store drikkevannsdunker. Nå vil de bli større sørover i landet, både på dunker og flasker.
  
– Utlandet er også veldig interessant for oss. Befolkningstettheten er større, og vannet i krana dårligere, sier Vestgård.
  
Derfor drikkes det for eksempel mye mer flaskevann i mellomeuropeiske land enn i Norge. En gjennomsnittstysker drikker nesten fire ganger så mye som oss.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1