Meny
12.12.2007

Flere fordeler med ny sveiseprosess

Hvert år oppstår maskin- og anleggsskader for millioner av euro på grunn av korrosjon og slitasje.
Mantelsveisinger er en effektiv løsning, der man trenger motstandskraftige overflater. Slitasje- og korrosjonsmotstandige materialer som Alloy 50 og 625, CrMO910 eller Inconel er dyre.

Derfor er pletteringsprosessen – mantelsveising eller cladding – et økonomisk alternativ. Som grunnlagsmateriale trenger man da ganske enkelt stål, som blir foredlet.

Ved konvensjonell mantelsveising utsetter imidlertid lysbuen grunnmaterialet for relativ sterk avsmelting. Derfor trenger man flere og oftest tykke beskyttelseslag. Med CMT-prosessen kan man nå greie seg med færre og tynnere lag.

Opprinnelig utviklet F&E-ekspertene hos Fronius CMT-prosessen for tynnplate- og materialblandinger. En av hovedfordelene, den lave varmeinngangen ved den ”kalde” prosessen, revolusjonerer nå mantelsveisingen.
  
– Med CMT oppnår vi den ønskede, lavere oppblandingen med grunnmaterialet og har tydelig redusert vridning, takket være den reduserte varmeinngangen. Det siste reduserer behovet for oppretting av de sveiseplatterte membranveggene, sier Wolfgang Hoffmeister, forretningsfører og medeier i Uhlig Rohrbogen.
  
Sammenlignet med mantelsveising med TIG-prosessen (Tungsten-Intergass) trenger man bare et ”tynt” lag i stedet for flere millimeters tykkelse, takket være lavere oppblanding. Dessuten er sveisehastigheten ved CMT-prosessen tre eller fire ganger høyere.
  
Sammenlignet med MAG-prosessen (Metall-Aktivgass) rekker en sveisestrøm på 180 i stedet for 300 ampere ved samme trådhastighet (for eksempel 12 m/min).

Varmeinngangen er tilsvarende lav. Fronius har nå utviklet et komplett anlegg for mantelsveising av rør. Det første anlegget av denne typen er levert til det italienske firmaet Ansaldo.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no