Meny
14.09.2007

Større forbrukerinnflytelse: får fritt strømvalg i fremtiden

I fremtiden vil strømkundene få mye større innflytelse på hvilken type strøm kraftprodusentene skal lage. De vil for eksempel kunne velge fritt mellom vindkraft og vannkraft.
Allerede i dag tilbyr flere strømleverandører ”'grønn strøm”', det vil si opprinnelsesgarantert kraft.

Det betyr ikke at strømmen i stikkontakten er garantert grønn, men forbrukeren får en garanti for at det blir produsert like mye fornybar kraft som den han bruker.

Sol, vind eller vann
Men foreløpig står valget bare mellom opprinnelsesgaranti eller ingen garanti i det hele tatt. Forbrukeren har ingen mulighet til å velge mellom de forskjellige typene av ”'grønn strøm”.
  
– I fremtiden ser vi for oss at man kan velge hvilke typer produsenter man betaler til, om den fornybare kraften skal komme fra solenergi, bioenergi, vindmølleenergi eller vannkraft.

Dermed vil strømkunden selv være med på å drive fram miljøvennlig kraftproduksjon, sier informasjonssjef Jeanne K. Tjomsland i Fjordkraft til Newswire.
  
Fjordkraft er ikke strømprodusent, men landets nest største leverandør av strøm. De opplever nå stor interesse for slik strøm.

Statnett, som er myndighetenes organ for utstedelse av opprinnelsesgarantier, har hittil i år utstedt sertifikater for produksjon av 23 terrawattimer strøm med opprinnelsesgaranti. Det er mer enn i hele fjor.
  
Fjordkrafts privatkunder får automatisk opprinnelsesgarantert strøm uten tillegg i prisen. Bedriftskundene må betale litt ekstra.
  
Tjomsland ser for seg en utvikling der strømkundene blir stadig blir mer miljøbevisste, og hun trekker paralleller til bilbruken.
  
– På kort tid har det skjedd mye med folks innstilling til drivstoff. Plutselig er veldig mange opptatt av biodrivstoff, hybridbiler og el-biler.

Folks valg av strøm har trolig det samme miljøpotensialet når ordningen med opprinnelsesgarantert strøm blir mer kjent, sier Tjomsland.

Atomkraft? Nei, takk
Det aller meste av strømmen som produseres i Norge, kommer fra vannkraftverk. Men Norge er en del av et velutviklet nordisk kraftmarked, der landene kjøper og selger strøm til hverandre hver dag. Det betyr at alle typer kraft flyter i strie strømmer over landegrensene.
  
Land som Finland og Sverige produserer store mengder atomkraft, mens Danmark for det meste bidrar med kullkraft til den nordiske kraftutvekslingen.
  
– I fjor kom for eksempel 28 prosent av den finske kraftproduksjonen fra kjernekraftverk. Etter hvert som alternativene blir mer tilgjengelige, vil mange bruke strømregningen som en mulighet til å stemme fram andre strømkilder enn kull-, gass- og atomkraft, sier Tjomsland. 
  
Men strømmen du bruker, kan også være laget i land som Polen og Russland. Det nordiske kraftmarkedet kjøper inn strøm fra resten av Europa når egenproduksjonen ikke er stor nok.

Og strømmen derfra er enda mer ”'skitten”' enn i våre naboland. I 2005 kom bare 16 prosent av den europeiske kraftproduksjonen fra fornybare energikilder.

Grønn strøm? Ja, takk
Også Knut Lockert i Statnett tror strømkundene vil få større valgmuligheter når de kjøper strøm.
  
– Foreløpig kommer det meste av den opprinnelsesgarantert kraften fra vannkraftverk, men også noe fra vindkraft og bioenergi. Det er ikke utenkelig at fremtidige kraftkilder som solenergi også kommer med i ordningen, sier Lockert.
  
I løpet av året regner Statnett med å utstede sertifikater for produksjon av 60–70 terrawattimer opprinnelsesgarantert kraft.
  
Bedrifter, hoteller og andre som kjøper fornybar kraft kan henge opp et bevis på veggen, som viser at de bare kjøper strøm fra fornybare kraftkilder.

Beviset utstedes av strømleverandøren, mens Statnett undertegner og er garantisten for at opplysningene kunden får, er korrekte.
  
– Vi har tro på at miljøbevisene vil bli svært populære. Næringslivet er klar over at miljøbevisstheten blant folk er høy, sier Lockert.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no