Meny
07.08.2007

Skjør potet lovbeskyttes

Ringerikspotet fra Ringerike er tildelt geografisk beskyttet betegnelse.
Den skjøre, eksklusive og ettertraktede potetsorten er dyrket kontinuerlig på Ringerike siden 1865.

Poteten som nå er lovbeskyttet mot kopiering, kan bare dyrkes i kommunene Ringerike og Hole.

I dag samarbeider seks potetprodusenter i området om pakking og distribusjon av potetene gjennom sammenslutningen Ringerikspotet BA.
  
Vi startet arbeidet med å få lovbeskyttelse for våre poteter for mange år siden, for å bevare ringerikspotetens gode renommé. Vi så at ringerikspoteter fra andre områder ikke alltid holdt god kvalitet.

Mange var også for store, sier Anne Berte Lerberg i Ringerikspotet BA. Hun håper det nå vil bli enklere for kundene å finne ekte Ringerikspotet fra Ringerike i butikk.

Populær til festmat
Lovbeskyttelsen betyr at det blir gitt pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter, sier administrerende direktør Gabriella Dånmark i KSL Matmerk.
  
Beskyttelsen gir også et juridisk vern mot kopiering, etter mønster fra EU. 13 norske matprodukter har nå fått slik lovbeskyttelse.
  
Ringerikspotet fra Ringerike dyrkes på de solrike åkrene rundt Tyrifjorden, der både vekstvilkår og jordsmonn er spesielt egnet for potetsorten.
  
Poteten er en sart sjel, akkurat som mange andre utsøkte råvarer, sier Anne Berte Lerberg. Ringerikspotet er en halvsein sort som gir små avlinger, og den får lett sykdommer.

Poteten er også avhengig av et relativt tørt og varmt klima. For å få god kvalitet må også jorden være spesiell, med en bestemt sammensetning av mold og leire. Og potetene skal være små.
  
Det er smaken som har gitt poteten det gode omdømmet den har fått. Den har mye tørrstoff, sier Lerberg. Mange spiser ringerikspotet til tradisjonell norsk festmat, og den er spesielt populær på Østlandet.

Lange tradisjoner
Det har vært en lang prosess for potetbøndene før de fikk lovbeskyttelse av potetene. Begrunnelsen for lovbeskyttelsen legger vekt på den lange, kontinuerlige tradisjonen med dyrking av potetsorten på Ringerike. 
  
Det er opparbeidet og bevart lokal fagkunnskap om hvordan dyrking skal foregå for å oppnå potetens kjente kvalitet, sier Dånmark.

Men det er ikke bare dyrkingen av poteten som er viktig for hvordan den er når vi får den i butikk. – Høsting og pakking må skje med omhu.

Derfor egner ikke poteten seg for storprodusenter, fremholder Anne Berte Lerberg i Ringerikspotet BA.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no