Meny
07.03.2007

Nordmenn er blitt mer eksotiske i fruktfatet

Nordmenn ble betydelig mer eksotiske i fruktfatet i 2006. Mango og avokado er blant vinnerne.
Mango, papaya og granateple økte mest av alle typer frukt i fjor, med en vekst på 33 prosent, viser tall fra Bama.

Også blant grønnsakene øker de eksotiske mest. Bama solgte 17 prosent mer avokado til butikkene i fjor enn året før.

Modnet suksess
– Nordmenn har virkelig trykket eksotisk frukt og grønt til sitt bryst. Vi er i ferd med å lære oss hvordan vi skal bruke dem. Vi spiser dem oppkuttet naturell, bruker dem i matretter eller i smoothies-varianter, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
  
Smoothies er blitt en veldig populær drikk de siste årene. Lager du dine egne smoothies, er du hundre prosent sikker på hva de innholder, sier Linnert. 
  
Eksotisk frukt og grønt er attraktivt for sunnhetsbevisste nordmenn. Mango er full av A-vitaminer, papaya også av B-vitaminer. Avokado er en energibombe, rik på flerumettede fettsyrer, A-, B- og C-vitaminer.
  
Med andre ord er avokadoen en ernæringsbombe vi burde spise daglig, sier Linnert. En annen stor forskjell fra tidligere er at avokado, mango og papaya nå kan kjøpes ferdig modnet.

Helårsbær
Bær gjorde det også veldig skarpt i året som gikk. Bama solgte 20 prosent mer bær enn året før, det vil si over 1000 kilo mer.
  
Hovedårsaken er at friske bær er blitt en helårsvare. Nå får du kjøpt jordbær, bringebær og blåbær selv om det er vinter og kaldt, sier Linnert.
  
Med unntak av en mindre produksjon av norske vinterjordbær kommer de fleste bærene på denne tiden av året fra Sør-Europa og Sør-Amerika.

Fortsatt banansuksess 
Målt i volum blir økningen til eksotisk frukt og grønt likevel småtteri i forhold til bananen.

Mens Bama solgte 338 500 kilo mer av mango, papaya og granateple i fjor, var økningen i banansalget på hele 2000 tonn, eller fem prosent. Effekten av den suksessrike Bendit-kampanjen fortsatte inn i 2006, sier Linnert.      

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no