Meny
28.11.2006

Unge digger ferdigsalat

Posene med ferdig oppkuttet salat får unge til å spise sunnere, viser en ny undersøkelse. Også menn spiser mer når de slipper å kutte salaten selv.

51 prosent i aldersgruppen 15–24 år spiser frisk, ferdigkuttet salat to ganger i måneden eller oftere. For to år siden var tallet bare 43 prosent, viser undersøkelsen Norske Spisefakta 2006.

 

Menn spiser mest

Her har man klart å treffe nye deler av befolkningen. Ferdigsalaten appellerer særlig til de som synes det er godt å spise salat, men ikke liker å lage den til selv, sier Jon Spilling i Synovate MMI, som lager undersøkelsen. 

  

Også voksne menn spiser mer salat etter at de ferdige variantene kom i butikken. 45 prosent av mennene sier at de spiser frisk, ferdigkuttet salat to ganger i måneden eller oftere. 38 prosent av kvinnene svarer det samme.

  

Ferdigsalatene utgjør i dag rundt fem prosent av konsumet av frukt- og grønnsaker her i landet.

 

Da Bama startet med ferske salatblandinger i 1996, produserte de 40 000 poser i uka. Nå produserer fabrikken deres 400 000. Posene med ferske salatblandinger har definitivt slått an i Norge.

 

Nordmenns behov for enkel og sunn mat er på langt nær mettet, og vi regner med minst en dobling av ferdigsalatsalget fra dagens høye nivå, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

 

Sunt i farta

Trenden med ferske salatblandinger kom fra USA og Europa, der såkalte convenience-produkter har vært i salg i mange år.

  

Variantene har blitt flere med årene. Utvalget er også utvidet med salater som er hele måltid, med taco, pasta, kylling, dressing og annet.

  

Blandingene er blitt en suksess fordi de er tilpasset folk i tidsklemma, som i tillegg ønsker å spise sunt. Porsjonspakningene passer også godt til trenden med flere mindre husholdninger, sier Linnert.

  

Hun tror pakningen også fører til mindre sløsing med råvarene. Hvis du skal lage salat fra bunnen av til bare én eller to personer, ender du ofte opp med å kaste restene fordi det går for lang tid til neste gang du skal spise salat.

  

Dersom du ikke bruker alt i salatposen, skal du presse ut all luft før du legger den tilbake i kjøleskapet. Der holder blandingen seg i cirka ett døgn etter åpning.

 

Salatbølge

Dagligvarebutikkenes salatbarer har også bidratt til at vi spiser mer salat enn før.

 

Muligheten til å komponere sin egen friske salatblanding har slått særlig godt an hos kunder som er innom for å kjøpe seg lunsj.

  

Ferdigsalatenes inntog betyr på ingen måte at vi har sluttet å lage salat selv. Nordmenn seiler på en salatbølge for tiden.

 

Bare i sommermånedene økte vi salget av typiske salatingredienser med hele 25 prosent. Tomater, agurker og hjertesalat gikk virkelig unna, sier Linnert. 

  

Det er lenge siden salat bare var salat. I dag kan du velge mellom 15–20 forskjellige typer.

 

Ruccula-, isberg-, lollo- og hjertesalat har fått selskap av romano-, red rubarb-, radicchiosalat, og en rekke andre nykomlinger. 

  

Salat er blitt trendmat. Vi merker at folk følger med og etterspør de nye som kommer. Det gikk veldig kort tid før for eksempel ruccula- og hjertesalat ble en favoritt, sier Linnert.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no