Meny
28.11.2006

Om emballasje, søppel og mat som kastes – og millioner som kan spares

Stiftelsen Østfoldforskning (STØ) har beregnet at fremstillingen av mat kan være 100 ganger mer miljø- og ressursbelastende enn avfallsbehandlingen av den samme maten.

Til sammenlikning står fremstillingen av emballasjen for ca 10 % av miljø- og ressursproblemene ved fremstilling av mat. Det er en kjensgjerning at mengden avfall fra distribusjon, omsetning og forbruk av mat er stor for en del produkter:

 

  • Ferskt brød: mye brød kastes fordi det blir tørt
  • Kjøttpålegg: emballasje som ikke beskytter produktet godt nok etter at det er åpnet
  • Dressinger, sennep, ketchup: mye produktrester sitter igjen i emballasjen

 

Industrien arbeider bevisst, målrettet og kontinuerlig for å skreddersy riktig emballasje slik at produksjonen totalt sett blir mest mulig miljøvennlig:

 

  • Pizzaen Grandiosa har fått en annen størrelse på esken, og dermed brukes det 260 tonn mindre kartongemballasje.
  • Refiler for såpe reduserer bruken av plastemballasje med ca. 80 prosent.

 

75–80 prosent av all emballasje gjenvinnes. Norge som EØS-land må følge de samme standardene om krav til emballasje og miljø som EU-landene.

 

Ved å redusere tap av kvalitet på mat slik at det ender som avfall kan samfunnet spare store miljø- og ressursbelastninger i tillegg til kostnader knyttet til unødvendige produksjon og distribusjon av mat.

  

 De færreste er klar over at når melk eller juice slås ut i kjøkkenvasken, forurenser det 10 ganger mer enn det emballasjen gjør.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no