Meny
06.10.2006

Om emballasje, søppel og mat som kastes – og millioner som kan spares

Stiftelsen Østfoldforskning (STØ) har beregnet at fremstillingen av mat kan være 100 ganger mer miljø- og ressursbelastende enn avfallsbehandlingen av den samme maten.

Til sammenlikning står fremstillingen av emballasjen for ca 10 % av miljø- og ressursproblemene ved fremstilling av mat. Det er en kjensgjerning at mengden avfall fra distribusjon, omsetning og forbruk av mat er stor for en del produkter:

 

Ferskt brød: mye brød kastes fordi det blir tørt

Kjøttpålegg: emballasje som ikke beskytter produktet godt nok etter at det er åpnet

Dressinger, sennep, ketchup: mye produktrester sitter igjen i emballasjen

 

Industrien arbeider bevisst, målrettet og kontinuerlig for å skreddersy riktig emballasje slik at produksjonen totalt sett blir mest mulig miljøvennlig:

 

Pizzaen Grandiosa har fått en annen størrelse på esken, og dermed brukes det 260 tonn mindre kartongemballasje. Refiler for såpe reduserer bruken av plastemballasje med ca. 80 prosent.

 

75–80 prosent av all emballasje gjenvinnes. Norge som EØS-land må følge de samme standardene om krav til emballasje og miljø som EU-landene.

  

Ved å redusere tap av kvalitet på mat slik at det ender som avfall kan samfunnet spare store miljø- og ressursbelastninger i tillegg til kostnader knyttet til unødvendige produksjon og distribusjon av mat.

  

De færreste er klar over at når melk eller juice slås ut i kjøkkenvasken, forurenser det 10 ganger mer enn det emballasjen gjør.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no