Meny
05.09.2006

Oppdretten drar til havs

Etter over tretti år i kystnære strøk, er oppdrettsnæringen i ferd med å flytte til åpent hav. På tide, mener Bellona.

I slutten av juli ble det nye oppdrettsanlegget Sub Fish Cage slept til havs fra Gildeskål sør for Bodø. Prosjektet kan bli starten på en helt ny måte å drive oppdrett på.

  

Anlegget kan på kort tid senkes 15–20 meter under havflaten, noe som er en fordel når bølgene blir høye. På den måten skjermes også fisken for eventuelle algeinvasjoner, sier forsker Morten Berntsen ved Teknologisk Institutt.

 

Miljø og kommers

Det Bodø-baserte selskapet Gigante Offshore står bak ideen, mens Teknologisk Institutt har hatt det faglige ansvaret for teknologiutviklingen og forskningen.

  

Det er EU-midler som finansierer prosjektet, som har en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Økt satsting på havoppdrett er i tråd med uttalte mål fra både EU og norske politikere. Miljøhensyn og turisme gjør at man i mindre grad ønsker oppdrett helt opp i fjæresteinene, sier Berntsen. 

  

Det er også stor kommersiell interesse for å satse på oppdrett på havet.

   – Det er begrenset tilgang på skjermede, kystnære arealer som er værgunstige for oppdrett. Med Sub Fish Cage vil det naturgitte fortrinnet vi har med våre fjorder, minke i forhold til utlandet, sier han.

 

Gammel teknologi

Lakselus og oppdrettsfisk som rømmer, har vært oppdrettsnæringens største miljøproblem siden oppstarten. I fjor ble det registrert 732 000 rømte oppdrettslaks fra norske anlegg. Rømlingene formerer seg med villaksen, og avkommet er dårlig tilpasset livet i elvene.

  

Miljøvernerne følger derfor med på utviklingen i oppdrettsnæringen.

   – Det er veldig spennende at det utvikles ny teknologi, for det har skjedd lite siden oppstarten. Metoden vi benytter i dag, er i prinsippet den samme vi har hatt siden slutten av 70-årene, sier Marius Dalen, fagansvarlig for fiskeri og havbruk i Bellona.

  

I dag utgjør ikke organisk materiale fra oppdrett, det vil si fiskeavføring og overskuddsfôr et stort miljøproblem for fjordene. Men det kan det i økende grad komme til å gjøre.

   – Den norske lakseproduksjonen har økt rundt ti prosent årlig de siste tiårene og er også et stort satsingsområde fremover. Presset på fjordene vil tilta.

 

Nå er det derfor et godt tidspunkt for å satse på ny teknologi og utvikle metoder for offshore-oppdrett, sier Dalen. Men det er også utfordringer knyttet til havoppdrett.

  

Anleggene må være sterke og fleksible nok til å tåle en skikkelig storm. En forutsetning for å flytte oppdrett lenger ut til havs er at det ikke fører til økt omfang av rømt fisk. Det siste vi trenger, er at anlegget kollapser og fisken rømmer, sier han.

 

Håper på drittvær

Morten Berntsen i Teknologisk Institutt forsikrer at sikkerhet prioriteres høyt. – Sub Fish Cage skal testes ut på åpent hav i Nordsjøen, så eksponert for vær og vind som du kan få det. Vi håper rett og slett på skikkelig røft vær utover høsten og vinteren, slik at vi får testet anlegget skikkelig, sier han. 

  

Blir bølgene opp mot fire–fem meter høye, senkes anlegget. Det skjer med fjernstyring, men kan også foretas manuelt eller ved automatstyring koblet til bølgehøyde.

  

Med bølger på opp mot ni meter senkes anlegget helt ned mot 25 meters dyp. Energien i bølgene blir dramatisk mindre jo lenger ned i vannet man kommer.

  

Fisken klarer en rask nedsenkning. Når anlegget skal opp igjen til havflaten, går vi derimot saktere fram. Også fisk kan få dykkersyke, sier Berntsen. Den første delen av anlegget, ringen, er allerede sjøsatt.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no