Meny
06.02.2006

Tester ut en ny generasjon teletiner

En helt ny type teletiner testes nå ut på Snøhvit-feltet. Til forskjell fra tradisjonelle lufttinere, som gir varmetap på mer enn 80 %, bruker det nye systemet betraktelig mindre energi og gir bare 5 % varmetap.
I tillegg får Ny Teknikk opplyst at systemet krever mindre vedlikehold, er mer miljøvennlig og kan varme opp betraktelig større områder samtidig. Nå har kulda satt inn på Snøhvit-feltet, og normalt skulle det bety hindringer og opphold i bygge- og produksjonsprosessene.

Nå er imidlertid et helt nytt konsept for frostsikring og tining av tele tatt i bruk på området, og dermed skal kontinuerlig effektiv drift være sikret.  Det nye konseptet, HeatWork, testes ut av Cramo, som leier ut anleggutstyr på Snøhvit-feltet.

Konseptet består av 700 meter lange slanger med sirkulerende glykolholdig væske i lukket system som legges i sløyfer rett på bakken. Hovedprinsippet er at varmen går rett ned i bakken, og at man ikke trenger å varme opp luften først. Fuktigheten vil ikke fordampe opp i luften, men vil trenge ned i bakken og således hjelpe den pågående tineprosessen.     
  
Tineprosessen forsterkes ved at slangene er isolerte med spesialutviklete varmereflekterende isolasjonsmatter. Systemet dekker tilnærmet 10–15 ganger så stort område som de tradisjonelle lufttinerne. Resultatet er tining av hele 200 kvm overflate ned til 40 cm i løpet av et døgn og med et dieselforbruk på opp til 3,5 liter pr time.
  
De tradisjonelle systemene har vært basert på tunneler med varmluft som har gitt et varmetap på mellom åtti og åttifem prosent. I tillegg har man måttet grave grøfter for å holde isen unna betongkonstruksjoner. Det nye systemet skal være mye mer effektivt, bruke mindre energi, kreve mindre vedlikehold og være mer miljøvennlig.

Testes ut
Cramo er den første utleiebedriften i Europa som har tatt i bruk HeatWork teletiner. Systemet testes i disse dager ut på Snøhvit-feltet for å sjekke om det tilfredsstiller de kvalitetskravene som stilles fra Cramos side.

Vi har stor tro på konseptet og mener dette kan være fremtidens kvalitetssikring ved bygging i kaldt klima, sier Jan Tore Markussen ved Cramo i Hammerfest. – Det virker som et banebrytende og robust system som kan bli svært nyttig for entreprenørbransjen, fortsetter han.

Praktisk å bruke
HeatWork-maskinen er enkel å betjene. Ved to knappetrykk er maskinen i gang og jobber for seg selv uten tilsyn. Ved avslutning tromles den 700 meter lange slangen inn på ca. ti minutter gjennom hydraulisk innspoling. Med et spesialbygd tilhengersystem i galvanisert stål skal maskinen tåle robust behandling under tøffe forhold.
  
Ved bruk av snedig mobilteknologi kan man fjernstyre maskinen, slik at den selv gir beskjed, ved bruk av GSM, dersom den trenger vedlikehold, stanser eller mangler diesel.
  
AFS-Pihl Group har nylig tatt i bruk den nye HeatWork-maskinen til forvarming før betongstøp og til å holde grøfter frostfrie i tillegg til tining av frossen grunn. Førsteinntrykket er svært bra. Til vårt bruk fungerer dette over våre forventninger. Den har vært i drift 14 dager med meget gode resultater.

Vi har heller ikke hatt noen problemer driftsmessig, er den foreløpige dommen fra maskinkoordinator Geir Are Opgård hos AFS-Pihl. Vi får gode tilbakemeldinger fra bedrifter som har tatt i bruk HeatWork-konseptet og er svært fornøyd med at en så profesjonell aktør som Cramo introduserer konseptet i ulike bransjer.

Lanseringen av HeatWork har vært en suksess siden de første produktene rullet av produksjonslinjen i november i 2005, og vi har store forventninger til vårt konsept i årene fremover, uttaler daglig leder Rune Nystad hos produsenten HeatWork AS.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no