Meny
10.01.2006

Sjalottløken blir norsk

Da Arne Brimi begynte å si ’’sjalottlauk’’ på TV for snart ti år siden, var den ukjent for nordmenn flest. I år spiser vi mer enn et halvt tusen tonn sjalottløk, og stadig mer dyrkes i Norge.

Sjalottløken har på veldig kort tid blitt en viktig del av det norske kostholdet. Nordmenn liker den forholdsvis milde smaken. Vi spiser sjalottløken rå, kokt, stekt eller smørdampet, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.

Konkurransedyktig
For ti år siden importerte vi bare 60 tonn sjalottløk og dyrket ingenting selv. I år spiser vi over 550 tonn, og 44 prosent dyrkes i Norge. Bama er den største grossisten av sjalottløk og har økt salget med 23 prosent de siste to årene. 

Sjalottløken dyrkes i Hedmark, Oppland og Vestfold. Den trives i mørk og steinete jord, som absorberer solvarmen godt. Og norske produsenter leverer løken til konkurransedyktig pris, sier Gultvedt.
  
Nordmenn spiser stadig mer av alle typer løk, og sjalottløkens suksess er en følge av den trenden. Men Bama nøler ikke med å gi mye av æren til kjendiskokk Arne Brimi.

Planlagt strategi
Den lille løken ble i sin tid ble tatt med fra Midtøsten til Europa av franske korsfarere, men det trengtes en TV-kokk fra Lom for å frakte den det siste stykket til Norge.
   Det var ganske bevisst fra min side å bruke sjalottløk i matlaging på TV. Sjalottløk passer til det meste og bygger opp smaken på en fenomenal måte. Den har dessuten en veldig grei størrelse når du er på tur, sier Arne Brimi. Han omtaler sjalottløken som ’’lite kommersiell’’.

Det er en kolossal interesse for matlaging for tiden. Noe er forbigående trender, men vi kommer alltid tilbake til de klassiske og grunnleggende råvarene, deriblant sjalottløken. Det er noe koselig over det å kunne promotere en råvare som er så ukomplisert og rimelig, sier Brimi.

Foredles i Norge
Brimi slår et slag for norske råvarer når han får sjansen. Jeg er overbevist om at norske rotgrønnsaker er blant de beste i Europa. Vi bor i en utkant der forutsetningene for dyrking av grønnsaker er annerledes enn lenger sør.

Vårt skiftende klima gjør at kvaliteten på løk, gulrot, sellerirot og kålrot foredles på en helt annen måte, sier Brimi.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no