Meny
10.01.2006

125 000 håndverkere må på skolebenken

125 000 håndverkere må på kurs hvis de vil fortsette å jobbe. Mange av dem er ikke klar over at de må på skolebenken igjen, mener Teknologisk Institutt.
Alle som jobber med varme arbeider som sveising, taktekking, sliping, lodding og skjærebrenning fikk fra nyttår 2001 pålegg om å bestå et sikkerhetskurs.  Opplæringsbevisene må fornyes etter fem år. Det betyr at veldig mange håndverkere må oppdatere kunnskapene etter 1. januar 2006.

Haster
For de første 70 000 går fristen ut i løpet av kort tid. Det begynner å haste med påmelding for mange. Det er trolig mange som ikke er klar over at gyldigheten på sertifikatet er i ferd med å gå ut, sier Mette Ysen i Teknologisk Institutt, som er en av kursholderne.
  
Hyppige oppdateringer av lover og forskrifter i byggebransjen er den viktigste årsaken til at kunnskapene må oppdateres. Det kommer også stadig nye produkter og metoder for varme arbeider som hver og en er ansvarlig å følge med på.

Resertifiseringen gir det nødvendige påfyllet, sier Ysen. Teknologisk Institutt har kurset 20 000 håndverkere siden kravene ble innført i 2001. Oppgraderingskurset kan også tas på Internett. Internettkurset kan tas uavhengig av tid og sted. Fleksibiliteten sparer arbeidsgiver og ansatt for mye tid og ressurser, sier Ysen.

Halverte brannene
Før pålegget om varmeopplæring kom, forårsaket uforsiktig arbeid med sveiseflammer og andre varmekilder nærmere 100 branner hvert år. I dag er antallet slike branner nesten halvert.
  
Satsingen på sikkerhet har gitt svært gode resultater. Bevisstheten omkring brannfaren ved varme arbeider er blitt mye bedre i løpet av få år, sier Knut Norum i Norsk brannvernforening.
  
Den norske sertifiseringsordningen er inspirert av svenskene, som var tidligere ute enn oss og som oppnådde gode resultater.
  
I Norge ivret forsikringsselskapene for en tilsvarende ordning. Dersom det begynner å brenne som følge av varme arbeider og håndverkeren mangler gyldig sertifikat, kan det få store økonomiske følger for både arbeideren og bedriften.

Nordiske regler
Norden er alene om å kreve godkjent kursbevis for arbeid med varme. Det betyr at håndverkere fra Baltikum, Polen og andre land må sertifiseres før de begynner å jobbe.

I praksis er det slik på norske arbeidsplasser at ingen slipper inn uten godkjent opplæring i varmearbeid. Det gjelder også for de utenlandske arbeiderne, sier Norum.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no