Meny
16.10.2005

Øya-festivalen: 100 000 plastbegre får nytt liv

Det går med noen tusen liter øl i løpet av en musikkfestival. Noe som betyr et enormt omløp av plastbegre og noe påfølgende bakrus.
Men øltørste musikkelskere på Øya-festivalen kan hilse tømmermennene velkommen med god samvittighet. For takket være en enkel og genial panteordning sørger festivalledelsen for at 100 000 brukte plastbegre blir gjenvunnet og får nytt liv i form av nye produkter. 
 
Øya-festivalen går foran som et godt eksempel når det gjelder avfallshåndtering på festivaler. De har blant annet gitt ut en miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer i samarbeid med GRIP. I fjor ble Øya-festivalen tildelt den nasjonale miljøprisen Glassbjørnen.

Vi har som mål å være en av de mest miljøprofilerte festivaler i Norge og ønsker å gi publikum muligheten til å være miljøvennlige. For eksempel går mat til kompostering, mens plastkrusene og papir går til gjenvinning.

Vi skal fremstå som en nasjonal spydspiss som miljøvennlig festivalarrangør, sier Arnt Andersen, som har ansvaret for miljøarbeidet på Øya-festivalen. 

Terningkast seks
På spørsmål om hva som konkret gjøres for at plastemballasje skal leveres til gjenvinning, sier Andersen at en panteordning er innført. Det fungerer så enkelt som at du får en krone for hvert plastbeger du leverer til pant.

Vi har gjort noen tester, og funnet ut at det tar omtrent to minutter fra noen setter fra seg et plastbeger på bakken, til noen ser sitt snitt til å tjene en ekstra krone. Enten av barn som ønsker å spe på ukelønna, eller en fattig ølhund som samler til mer flytende føde. 

Gjennomsnittlig tar det 15 minutter å samle nok glass for å få råd til en ny øl. Slik holder vi festivalområdet rent samtidig som ølbegrene leveres til gjenvinning. På toppen av det hele er det økonomisk gunstig. Terningkast seks, sier han.

Det er også viktig å få med at det er mer enn plastbegrene som leveres, som får nytt liv. All plastemballasje i forbindelse med opp- og nedrigg av festivalområdet sendes også til gjenvinning, legger han til. 

”Utgang” – stedspesifikk kunst av ølkrus
For å visualisere mengden plastbegre som sendes til gjenvinning, fikk firmaet Scenesans, som produserer scenografi til ulike events innenfor kultur og næringsliv, ideen om å lage en portal av kildesorterte plastbegre. 

Prosjekt Utgang er en portal som har vokst i takt med festivalen. Utgangspunktet var at portalen skulle bygges av allerede eksisterende materialer. Etter at Scenesans fikk ideen om å bygge portalen, kontaktet vi festivalledelsen som videre satt oss i kontakt med Plastretur, som syntes det var en god idé å lage en portal av brukte ølbegre.

Slik fikk ølbegrene en visuell mellomstasjon før de ble sendt til gjenvinning for å bli nye produkter. På siste festivaldag besto portalen av hele 15 000 kokte og smeltede ølkrus. Tilbakemeldingen fra publikum har vært ensidig positiv. Jeg vil også skryte av Plastretur og Øya-festivalen som tok utfordringen på strak arm, sier Tatjana Kaper i Scenesans. 

Kildesortering i ti fraksjoner
Trym Denvik, direktør i Retura AS som er en totalleverandør av avfallsløsninger til næringslivet, sier det sto utstyr for å håndtere hele ti ulike fraksjoner i Øya-festivalens forsyningsområde. Blant annet plastemballasje. 

Vi plasserte store containere, komprimatorer og sekkestativ fra Plastretur på forsyningsområdet for å håndtere avfallet. Ute på festivalområdet ble det plassert 90 beholdere for restavfall. Natur og Ungdom sorterte avfallet i ulike fraksjoner for videre bearbeidelse.

Ølbegrene utgjorde i år over 2 000 kilo. Dette er 500 kilo mer enn i fjor, og over 1000 kilo mer enn for to år siden. Andre plastfraksjoner som leveres til gjenvinning, er blant annet folie og innpakningsplast i forbindelse med opp- og nedrigg.

Det er en utfordring å lykkes med kildesortering på denne type arrangement. Vi har nå for tredje året på rad samarbeidet med Øya-festivalen, og jeg må si det er en foregangsfestival når det gjelder miljøarbeid, sier han.
 
Gunstig for miljø og økonomi
Eirik Oland, informasjonssjef i Plastretur AS, sier det både er miljømessig og økonomisk gunstig for Øya-festivalen å levere plastemballasje til gjenvinning. Alternativet er å håndtere den brukte emballasjen og drikkebegrene som restavfall, noe som fort kan føre til betydelige utgifter.

Dette er penger festivalen sparer ettersom de leverer det vederlagsfritt til gjenvinning. Gjenvinning av plastemballasje betyr i praksis at vi sparer mange tusen tonn olje hvert år ettersom vi slipper å hente opp ny olje og gass for å lage ny plast.

Øya-festivalen slår to fluer i en smekk. De sparer miljøet og kostnader. Kan det bli bedre, spør han. Det er viktig å få med at også andre festivaler som QuartFestivalen, Moldejazz, Lost Weekend og KongsbergJazz også har gjennomført returordninger for plastemballasje, og er eksempler til etterfølgelse, legger han til.
« Tilbake

 CMS by Makeweb.no