Tips redaksjonen
05.05.2015

75 prosent lavere energiforbruk på Værnes

Trondheim Lufthavn Værnes er verdens første flyplass med Philips nyeste belysningssystem. Bedre lys og reduserte kostnader er blant gevinstene.

Med nesten fem millioner flypassasjerer årlig er Trondheim Lufthavn Værnes den fjerde største flyplassen i Norge. For å innfri nye sikkerhetsretningslinjer har flyplassen de siste to årene jobbet tett sammen med Philips for å utvikle et komplett utendørs belysningssystem.

Forbruket redusert til en firedel
   Det nye OptiVision-konseptet med LED-armaturer er installert i seks lysmaster. I motsetning til tidligere installasjoner som bruker fire kW per lysmast, er forbruket nå bare en firedel av dette. I tillegg gir løsningen mer lys utover flyplassen.
   – Energiforbruket på utendørs belysning reduseres med 75 prosent og vi sikres mer naturlig lys. Dette gjør at du lettere kan se forskjellige objekter, blendes ikke og mister ikke nattsynet selv om du ser direkte i lyset, sier Tor Arne Larsen, driftsleder for elektro ved Avinor Værnes.
   – Enklere vedlikehold er også en stor fordel. Man behøver ikke å klatre i toppen av masten for å bytte lyskilde. Levetiden på LED reduserer driftskostnadene og med el-skapet montert på bakkenivå er prosessen med eventuell feilsøking tids- og kostnadsbesparende, sier Larsen.

Vekker global nysgjerrighet
Løsningen på Værnes kom etter en forespørsel fra Tor Arne Larsen, som siden har fått hjelp fra Philips i Frankrike, Danmark og Norge til å utvikle systemet. Nå er flyplassen blitt et pilotprosjekt. Resultater og erfaringer vil bli fulgt nøye av både Philips og andre internasjonale flyplasser som skal modernisere eller bygge ut.
   – Værnes er blitt stedet man skal se til når det gjelder belysning på flyplasser. Vi har allerede høstet positive tilbakemeldinger og forventer å sette i gang nye OptiVision-prosjekter utenfor Norges grenser i nær fremtid, sier Fredrik Nyberg, produktsjef for utendørs belysning hos Philips.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1